home | bio | cv | eigen publicaties | over Paul Dikker | atelier

 

 

 

Over Paul Dikker

Paul Dikker is een onafhankelijk, internationaal werkend beeldend kunstenaar. Hij voltooide zijn kunstopleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en studeerde cum laude af in de politicologie aan de UVA. Hij behoort tot de kleine groep kunstenaars in Nederland die zonder bijbaan of overheidssubsidie van zijn verkopen en opdrachten kan leven. De Finse cultureel antropoloog Paavali Virtanen kwalificeerde zijn werk in 2018 als 'Perifeer Sententialisme'. In 2023 is Dikker daadwerkelijk naar de periferie vertrokken, en wel naar het Franse platteland waar hij zich in zijn Franse atelier afzondert om zich op zijn werk te concentreren.

Eerder werkte hij jarenlang in Noorwegen (2006-2012) en Portugal (1997-2000). Hij exposeerde zijn werk in Nederland, België, Duitsland en Noorwegen. Daar organiseerde het Oslo Museum in 2007 een solotentoonstelling van zijn schilderijen. In 2010 verscheen bij uitgeverij Aschehoug Forlag (Oslo) het boek 'Alt det som er' (Alles wat er is), waarvoor de auteur Bjørn Sortland een verhaal schreef, geïnspireerd op de schilderijen van Paul. Het boek kreeg enthousiaste recensies en beleefde zelfs een tweede druk. Het werd verspreid onder alle bibliotheken van Noorwegen.

Thematisch werd Dikker in zijn Portugese tijd gegrepen door de geometrische versieringen van de gevels van de huizen in het zuiden van Portugal. Jaren later, vanaf zijn eerste werkperiode in Noorwegen in 2006, werden zijn schilderijen steeds meer landschappelijk. Na een periode waarin hij zich concentreerde op de stilte en de grootsheid van het landschap, zoomt hij vanaf 2012 in op details als takken, bladeren en details daarvan. De herkenbare natuur verdwijnt langzamerhand uit zijn schilderijen die een steeds non-figuratiever karakter krijgen. Meer dan voorheen gaat het hem om de verbeelding van de natuur als alomvattende aanwezigheid die ons menselijk begripsvermogen te boven gaat. Juist in de afwezigheid van vaststaande betekenissen ligt de uitdaging van het menselijk bestaan: de mogelijkheid om als individuen met een vrije wil ons leven zelf zin en betekenis te geven. Met zijn heldere, avontuurlijke non-figuratieve schilderijen en tekeningen creëert Paul een veelzijdig, verrassend en open universum dat zich niet laat vangen in voor de hand liggende, alledaagse interpretaties en eendimensionale duidingen. Zijn werk is een liefdevolle lofzang op de schoonheid en het mysterie van het leven in al zijn stille onbegrijpelijkheid, en daarmee een “vanzelfsprekende uitdrukking van een perifere geestesgesteldheid”, aldus Virtanen.

Dikker is actief in diverse besturen (waaronder Pictoricht), fungeert als technisch voorzitter en modereert bijeenkomsten. Eerder publiceerde hij artikelen over kunst, kunstbeleid en ondernemerschap. Daarnaast is hij uitgever van het WAW-magazine. Dikker is onder meer lid van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK), Platform BK en Maatschappij Arti et Amicitiae.

Werk van hem is in het bezit van Teylers Museum, Oslo Museum, provincies Flevoland en Noord-Holland, CBK Zuidoost, Spaarne Ziekenhuis Haarlem, Universiteit van Amsterdam, Ministerie van Economische Zaken, Sociaal-Economische Raad, Gemeente Diemen, ING, Shell en vele andere bedrijven, instellingen en particulieren in België, Curaçao, Duitsland, Groot Brittannië, Nederland, Noorwegen, Portugal en de Verenigde Staten.

In 2006 werd zijn schilderij 'Ergens anders' gekozen als het op twee na mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar. De verkiezing werd georganiseerd door de Federatie Kunstuitleen (FKU).